PORIJEKLO

Kako razlikujemo kafu? Porijeklo kafe dosta govori o njenim osobinama i kvalitetu. Iako postoje brojne mješavine ovog napitka, vrsta kafe je zapravo presudna za njen okus. Geografsko područje, uzgoj biljke, plantaže i kvalitet zrna određuju kakav će biti konačan proizvod kafe.

Rio minas

Kao najpoznatije vrste Arabike, kafa Minas i kafa Santos dobila su imena po oblastima u Brazilu na kojima se uzgajaju. Rio Minas je vrsta kafe koju karakteriše jak okus, te predstavlja jedan od osnovnih sastojaka skoro svake mješavine kafe na Balkanu. Raste na nadmorskoj visini od 600 do 2.000 metara, a u prirodi rađa na drvetu koje može da dostigne visinu i do šest metara, međutim stabla kafe na plantažama zbog jednostavnijeg branja skraćena su na visinu do tri metra.

India

Ako Indiju posmatramo u kontekstu kafe, onda treba znati kako je upravo ova zemlja dom najbolje vrste Robusta kafe na svijetu. Robusta, koja je neizostavan dio skoro svake recepture, donosi dodatnu vrijednost proizvodu. Karakteriše je sitnije zrno, svijetle boje i nepravilnog oblika. Ova vrsta kafe koristi se prvenstveno za mješavine kafa jer svojim ekstraktom i visokim procentom kofeina (2,3-3,5%) napitku daje bogat okus i potpunu aromu.

Thai/Vietnam

Kao proizvođač Robuste Vietnam je drugi najveći svjetski snadbjevač i proizvođač kafe. Uopšteno, Robusta se uzgaja u Africi i Aziji (Indiji, Indoneziji, Vijetnamu) na nadmorskoj visini do 600 metara. Uzgoj ove vrste je jednostavniji jer je otpornija na tropske vrućine i parazite, te raste na nižim nadmorskim visinama, a samim tim ima i nižu proizvodnu i prodajnu cijenu. Uspijeva u teškim uslovima kao što su prašume gdje bi na primjer Arabika podlegla bolestima kao što je “coffee rust”.