Priprema

Priprema kafe zapravo opisuje postupak kako da od najdraže mješavine napravite savršen okus vaše kafe. Pored ispijanja kafe, priprema kafe je podjednako važan proces u kome ljubitelji ovog napitka posebno uživaju. Iako je na ovim prostorima najpoznatiji tradicionalni način pripreme kafe, ovo svakako nije i jedini metod pripreme.

Tradicionalna kafa

Priprema tradicionalne kafe na našim prostorima podrazumijeva prije svega odabir najdraže mješavine mljevene kafe, džezvu i vodu. Na izgled jednostavna priprema i sastojci ipak daju drugačiji okus u zavisnosti od navika ljubitelja tradicionalne kafe.

Espresso

Espresso kafa se može pripremiti na više načina, a osnova pripreme se zasniva na metodi mljevenja kafe, te na odabiru aparata za pripremu. Savršeni espreso poznat je po gustoj pjeni debljine tri do četiri milimetra, boji lješnjaka i nježnim tamnosmeđim linijama.

Specijaliteti

Specijalne kafe nazivaju se tako jer svojim potrošačima daju mogućnost odabira načina mljevenja, pripreme i načina konzumiranja. Ne spadaju pod tradiciju Espressa ili tradicionalne kafe kakvu poznajemo i kakvu konzumiramo u kući, nego je lična i kao takva adekvatna za one koje možemo nazvati istinskim ljubiteljima ovog napitka.