Centar za informisanje

Istorija kafe

O istoriji kafe i njenom djelovanju na organizam čovjeka ispričane su su mnoge priče. Po nekim izvorima uticaj kafe i kofeina na čovjeka uočen je u Etiopiji oko 850 godine naše ere. Vrijedni pastir primijetio je da ovce postaju posebno aktivne nakon što pojedu crvene bobice, a kada ih je i sam pastir probao djelovanje je bilo isto. Usamljeni monah prolazio je pored pastira, te takođe probao bobice i otkrio da mu mogu pomoći da ostane budan tokom dugih molitvi.

Druge priče govore o Arapinu koji je sa svojim sljedbenicima protjeran u Jemen, osuđeni da umru od gladi u pustinji. Jednog dana gladni osuđenici skuhali su zrna nepoznate biljke što im je omogućilo da prežive. Taj događaj je u obližnjoj luci Al-Moka shvaćen kao božiji znak, tako da su i biljka i piće od nje dobili ime “moka”. Luka Al-Moka postala je i najvažnija lokacija za izvoz kafe iz Jemena.

Po dolasku u Aziju kafa postaje omiljeno piće arapskog naroda, a kasnije i naroda širom svijeta. Predanje kaže da su 1555. godine dvojica Sirijaca po prvi put donijeli kafu u Istanbul u kojem se kasnije razvila kultura konzumiranja kafe u posebnim lokalima i kafanama, naglašavajući socijalni aspekt ispijanja iste. Nekad u 17. vijeku kafa dolazi i u Mletačku Republiku odakle se dalje proširila po Europi. Kada je riječ o Balkanu, dolazak Osmanlija imao je veliki uticaj, a kafa kakvu sada pijemo i volimo jedna je od tekovina tog vremena.

PORIJEKLO

Kako razlikujemo kafu? Porijeklo kafe dosta govori o njenim osobinama i kvalitetu. Iako postoje brojne mješavine ovog napitka, vrsta kafe je zapravo presudna za njen ukus. Geografsko područje, uzgoj biljke, plantaže i kvalitet zrna određuju kakav će biti konačan proizvod kafe.

PRŽENJE

Način prženja kafe i temperatura do koje se prži zrno bitno utiče na finalni proizvod, odnosno na okus kafe. Takođe, i nivo kofeina u kafi zavisi od načina prženja zrna, šta na kraju donosi brojne recepture prženja sirovine.

PRIPREMA

Priprema kafe zapravo opisuje postupak kako da od najdraže mješavine napravite savršen okus vaše kafe. Pored ispijanja kafe, priprema kafe je podjednako važan proces u kome ljubitelji ovog napitka posebno uživaju. Iako je na ovim prostorima najpoznatiji tradicionalni način pripreme kafe, ovo svakako nije i jedini metod pripreme.

ZANIMLJIVOSTI

Kafa nije samo napitak za razbuđivanje i povod za razgovor. Ovaj napitak našao je svoju primjenu u svakodnevnim aktivnostima, a neistražene mogućnosti upotrebe kafe i njena svojstva ne prestaju da iznenađuju.